Saturday, June 30, 2012

LAMB OF GOD: RANDY BLYTHE POSTS BAIL IN CZECK REPUBLIC MANSLAUGHTER CASE (DEATH OF A STAGEDIVING FAN)

Richmond, Virginia USA based vocalist of LAMB OF GOD, RANDY BLYTHE has posted $200, 000 bail regarding charges set against him for manslaughter involving the death of a stage diving fan (Daniel N.) at a 5/24/2010 CZECK REPUBLIC club show.

FROM MARK MORTON (LAMB OF GOD):
"Today just turned into a FANTASTIC day!!!"


FROM BLABBERMOUTH.NET: According to the Czech news site Blesk.cz, LAMB OF GOD frontman Randy Blythe appeared in court shortly before 10 a.m. today for a hearing in connection with the death of a fan more than two years ago.

Blythe, who was arrested Wednesday (June 27) at the Prague airport on manslaughter charges, was reportedly released on 4 million Czech Koruna bail (approximately $200,000 — an amount which, according to the site,Randy claimed was the equivalent of his annual income). Since most banks are closed this weekend, Blythe will be allowed to pay off his bail on Monday (July 2). The singer, who did not speak at his hearing and was "timid as a lamb," was considered a flight risk by the judge and will reportedly have to remain in the country at least for the next two days.Photos and video footage (see below) of Blythe in court show him wearing an OBITUARY hooded sweatshirt and American flag hat. For safety reasons, he also had his shoelaces removed while he was in the pre-trial detention cell.


Blythe, 41, who was represented by two lawyers in court, is accused of causing the fatal injury that occurred at LAMB OF GOD's May 24, 2010 show in Prague. The singer apparently either pushed or struck a 19-year-old fan named Daniel N. who had come on stage, and that person died 14 days later of bleeding in the brain.

According to WTVR-TV, another Czech online news site, Aktualne.cz, has published statements from a witness — a friend of the victim — who said the fan wasn't using drugs or alcohol and fell back directly on his head. The victim lapsed into a coma and died two weeks later.

The crime of which Blythe is being accused is punishable by up to ten years in prison, according to popular Czech news web site Novinky.cz.

LAMB OF GOD was scheduled to perform on Thursday at the Rock Café in Prague with SKELETONWITCH and ALL SHALL PERISH but that show ended up getting canceled. 

FROM BLESK.CZ: 

Takhle si své turné metalová hvězda Randy Blythenepředstavoval. Koncertní šňůru mu přerušila policie hned na pražském letišti. Byl obviněn ze zabití českého fanouška Daniela N. (†19). Ten zemřel dva týdny poté, co ho Blythe při koncertu v pražském klubu Abaton v květnu 2010 shodil z pódia. Divoký metalista v sobotu dopoledne stanul před soudem. Ten rozhodl o uvalení vazby! Je zde totiž velké riziko, že by Blythe mohl odjet z Česka.

Soud však kromě vazby stanovil také kauci, která činí 200 000 dolarů (4 miliony korun). Jedná se o roční příjem, který Blythe přiznal. Jelikož je víkend a většina bank má zavřeno, bude se Blythe moci vyplatit nejdříve v pondělí. Ve vazbě si tak posedí nejméně ještě dva dny.

Blythea zastupovali dva právníci. Advokát Vladimír Jablonský považuje postup policie za neseriózní. "Klient dva roky vůbec netušil, že po pražském koncertě někdo zemřel," řekl Blesk.cz.


K soudu dorazil zpěvák, který na pódiu vypadá jako krvelačné monstrum, krátce před 10. hodinou v doprovodu eskorty. V soudní síni byl krotký jako beránek. Na očíchměl dioptrické brýle, kšiltovku s americkou vlajkou si položil vedle sebe na lavici v soudní síni. Měl na sobě oblečení, v kterém do Prahy přicestoval - maskáčové kraťasy a mikinu. Ze skejťáckých bot mu z bezpečnostních důvodů v cele předběžného zadržení vyjmuli i tkaničky.

Jeho druhý právní zástupce Martin Radvan naznačil směr, kterým se bude ubíhat obhajoba. Řekl, že to byla ze strany metalové hvězdy obrana.
Divoký metalista byl ve středu večer na Ruzyni zatčen kvůli rvačce, po které zemřel devatenáctiletý fanoušek. Blythe ho totiž surově skopl z pódia a mladík zemřel po 14 dnech na krvácení do mozku.
Thanks-Stay Metal, Stay Brutal-\m/ -l